Home
Blogs/Articles
Top Careers
Business Careers
Animal Related
Aptitude Tests
Career Tests
Wonderlic
IQ Tests
Personality Tests
Career Change
About  Intelligence
GMAT
GRE
SAT
Resume Writing
Interview Tips
Find Jobs
Site Map
Privacy
Disclaimer
Feedback

Subscribe To This Site
XML RSS
Add to Google
Add to My Yahoo!
Add to My MSN
Subscribe with Bloglines

Quantitative Aptitude Test

What is aptitude?

It is an acquired or natural ability for learning and proficiency in a specific area or discipline.

How aptitude is expressed?

Aptitude is expressed in interest, and is reflected in current performance which is expected to improve over time with training.

How aptitude is measured?

Usually aptitude is measured with aptitude tests

The quantitative aptitude test has been an important part of all screening aptitude tests.This test measures the numerical ability and accuracy in mathematical calculations. The questions range from purely numeric calculations to problems of arithmetic reasoning, graph and table reading, percentage analysis, categorization and quantitative analysis.

Here are a few sample questions similar to those that you may face during your quantitative aptitude testing sessions.

Quantitative Aptitude Test Questions

Q1.The value of 4.12 is :

a. 4(11 / 90)

b. 4(11 / 99)

c. 371 / 900

d. None

Answer: Option a

Explanation:

4.12 = 4 + 0.12 = 4 + 12 - 1 / 90 = 4(11 / 90).

Q2.Gold is 19 times as heavy as water and copper is 9 times as heavy as water. In what ratio should these be mixed to get an alloy 15 times as heavy as water?

a. 1:1

b. 2:3

c. 1:2

d. 3:2

Answer: Option d

Explanation:

Let 1gm of gold be mixed with x gm of copper to give (1+x)gm of the alloy.

1G=19W, 1C = 9W and alloy = 15W 1gm gold + xgm Copper = (1+x)gm alloy 19W+9Wx = (1+x)*15W x = 4W/6W = 2/3

So ratio of gold and copper is 1:2/3 or 3:2

Q3.The least perfect square number divisible by 3, 4, 5, 6, and 8 is :

a. 900

b. 1200

c. 2500

d. 3600

Answer: Option d

Explanation:

L.C.M. of 3, 4, 5, 6, 8 is 120. Now, 120 = 2 x 2 x 2 x 3 x 5. To make it a perfect square it must be multiplied by 2 x 3 x 5. So, required number = 22 x 22 x 32 x 52 = 3600.

Q4. In a garden, there are 10 rows and 12 columns of mango trees. The distance between two trees is 2 meters and a distance of one meter is left from all sides of the boundary of the boundary of the garden. The length of the garden is :

a. 20 m

b. 22 m

c. 24 m

d. 26 m

Answer: Option b

Explanation:

Each row contains 12 plants. Leaving 2 corner plants, 10 plants in between have (10 x 2) meters and 1 meter on each side is left. Therefore, Length = (20 + 2) m = 22 m.

Q5.The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

a. 35 years

b. 40 years

c. 50 years

d. None of these

Answer: Option b

Explanation:

Sum of the present ages of husband, wife and child = (27 x 3 + 3 x 3) years = 90 years.

Sum of the present ages of wife and child = (20 x 2 + 5 x 2) years = 50 years.

Husband's present age = (90 - 50) years = 40 years.

Q6.One third of the boys and one half of the girls of a college participate in a social work project. If the number of participating students is 300 out of which 100 are boys, what is the total number of students in the college?

a. 500

b. 600

c. 700

d. 800

Answer: Option c

Explanation:

Number of boys who participate = 100. So, 1 / 3 of boys = 100 or total number of boys = 300. Number of girls who participate = 200. 1 / 2 of girls = 200 or total number of girls = 400. Therefore, Total number of students = (300 + 400) = 700.

Q7.A certain amount earns simple interest of Rs. 1750 after 7 years. Had the interest been 2% more, how much more interest would it have earned?

a. Rs. 35

b. Rs. 245

c. Rs. 350

d. Cannot be determined

e. None of these

Answer: Option d

Explanation:

We need to know the S.I., principal and time to find the rate.Since the principal is not given, so data is inadequate.

Q8.The least multiple of 7, which leaves a remainder of 4, when divided by 6, 9, 15 and 18, is :

a. 74

b. 94

c. 184

d. 364

Answer: Option d

Explanation:

L.C.M. of 6, 9, 15, 18 is 90. Let required number be 90k + 4, which is a multiple of 7. Least value of k for which (90k + 4) is divisible by 7 is k = 4. So, required number = 90 x 4 + 4 = 364.

Q9.A man can row 5 kmph in still water. If the river is running at 1kmph, it takes him 75 minutes to row to a place and back. How far is the place?

a. 3km

b. 2.5 km

c. 4 km

d. 5 km

Answer: Option a

Explanation:

Speed downstream = (5+1)km/hr = 6 km/hr Speed upstream = (5-1)km/hr = 4 km/hr Let the required distance be x km x/6 + x/4 = 75/60 2x+3x = 15 x = 3km

Q10.Three times the first of three consecutive odd integers is 3 more than twice the third. The third integer is:

a.9

b.11

c.13

d.15

Answer: Option d

Explanation:

Let the three integers be x, x + 2 and x + 4.Then, 3x = 2(x + 4) + 3 x = 11.Third integer = x + 4 = 15.

Q11.A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets $. 1000 more than D, what is B's share?

a. $. 500

b. $. 1500

c. $. 2000

d. None of these

Answer: Option c

Explanation:

Let the shares of A, B, C and D be $. 5x, $. 2x, $. 4x and $. 3x respectively.Then, 4x - 3x = 1000 x = 1000.B's share = $. 2x = $. (2 x 1000) = $. 2000.

Q12.If 1.5x=0.04y then the value of (y-x)/(y+x) is:

a. 730/77

b. 73/77

c. 7.3/77

d. None

Answer: Option b

Explanation:

x/y = 0.04/1.5 = 2/75

So (y-x)/(y+x) = (1 - x/y)/(1 + x/y) = (1 - 2/75)/ (1 + 2/75) = 73/77



Home
Career Aptitude Test
Algebra Test
Numerical Test
Math Aptitude Test
Numerical Aptitude Tests